Haptonomisch diëtist

de weegschaal komt niet in beeld. Dat getalletje op de weegschaal is niet waar ’t echt om gaat!

Haptonomie

Haptonomie richt zich op de ontwikkeling van het menselijk gevoelsleven. Een mens is een voelend wezen, al voelend verbind je je met jezelf, met anderen en met de wereld om je heen. Als het vermogen om je te verbinden niet goed is ontwikkeld of beschadigd is geraakt, is het moeilijk om echt contact te maken, ook met jezelf. Vaak zie je dat het denken overheerst, je kunt je dan verwijderd voelen van jezelf. Dit heeft invloed op hoe je je voelt. Op den duur kan dit leiden tot ontevredenheid, onrust, stress, verstoorde relaties en tot het ontstaan van lichamelijke en/of psychische klachten. Door meer te (leren) luisteren naar wat je van binnen voelt en beleeft, zul je makkelijker keuzes kunnen maken die goed voelen. Zo blijf je dichter bij jezelf!

Waarschijnlijk weet je prima hoe een gezond eetpatroon er uit ziet en wat de aandachtspunten in je eigen eetpatroon zijn. Maar houd ‘gezond eten’ maar eens vol zodra sprake is van vermoeidheid, stress, frustratie of verdriet. Het eetpatroon kan verstoord raken, met snaaigedrag of eetbuien tot gevolg. Je vlucht als het ware voor je gevoel en met voeding demp je de emoties. Op den duur kan dit extra vermoeidheid en/of gewichtsproblemen veroorzaken. Ook een tekort aan voedselinname door emoties is mogelijk, met ongewenst gewichtsverlies tot gevolg.

Een haptonomisch diëtist zal door middel van oefeningen vanuit de haptonomie het vermogen om je te verbinden met jezelf verbeteren. Het gevolg is dat je beter jouw emoties kunt voelen en vertalen, grenzen kunt stellen, meer in staat bent om je behoeftes te leren kennen en meer in balans zult komen. Hierdoor ben je veel beter in staat om het eetgedrag te veranderen. Tijdens onze gesprekken wordt maatwerk geleverd en zal ik mij afstemmen op jou als persoon. De oefeningen worden ook geheel op jou afgestemd. En maak je geen zorgen, want de weegschaal komt niet in beeld. Dat getalletje op de weegschaal is niet waar ’t echt om gaat! Sterker nog; vaak brengt het wegen alleen maar extra spanning en onrust met zich mee.